En stor nyhet för byggsektorn är att Boverkets byggregler (BBR) och konstruktionsregler (EKS) ersätts med flera nya grundförfattningar. I denna artikel reder Bright Advokat övergripande ut vilka ändringar som görs samt reflekterar över vilka konsekvenser dessa kan innebära.

Kort om föreskrifterna

Föreskrift om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder trädde i kraft redan vid årsskiftet medan övriga föreskrifter, enligt listan nedan, träder i kraft den 1 juli 2025. Föreskrift om energihushållning kommer ges ut vid senare tillfälle. Den sistnämnda föreskriften tillkommer senare eftersom reglerna behöver samordnas med EU-direktivet om energiprestanda (EPBD).

  • Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder (BFS 2024:4)
  • Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader (BFS 2024:6)
  • Boverkets föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader (BFS 2024:7)
  • Boverkets föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall (BFS 2024:8)
  • Boverkets föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader (BFS 2024:9)
  • Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader (BFS 2024:10)
  • Boverkets föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål (BFS 2024:11)
  • Boverkets föreskrifter om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga (BFS 2024:12)
  • Boverkets föreskrifter om krav på tomter m.m. (BFS 2024:13)

BBR och EKS är uppdelade i avsnitt medan de nya författningarna disponeras utifrån avdelningar, kapitel och paragrafer. Syftet med detta är att strukturen ska vara enklare att förstå och de nya föreskrifterna följer även riktlinjerna för författningsskrivning. Bestämmelser avseende utformningskrav, tekniska egenskapskrav och tomtkrav kommer numera vara uppdelade i olika kapitel vilket skiljer sig från strukturen i BBR där de olika kraven blandas i olika avsnitt. Detta lär vara en välkommen nyhet som bör underlätta hanteringen av föreskrifterna. Till respektive ny föreskrift har Boverket även tagit fram en konsekvensutredning med en tillhörande jämförelsetabell som utvisar vilken ny bestämmelse som motsvarar den gamla.

Vad som främst skiljer de nya föreskrifterna från de gamla är att det inte längre genom allmänna råd och hänvisningar till standarder anges hur funktionskrav ska uppfyllas, även om funktionskraven alltjämt kvarstår. Förvisso har Boverket tagit fram vägledningar för var och en av föreskrifterna men de tjänar mer som ledning för att förstå föreskrifterna och preciserar inte närmare hur ett funktionskrav ska uppfyllas. I stället har ansvaret överlämnats till samhällsbyggnadssektorn som genom en tolkning av bestämmelserna har att ta fram förslag på lösningar som uppfyller funktionskraven samt förslag på verifieringsmetoder.

För att exemplifiera detta anges det som allmänt råd i BFS 2011:6, 3:143, avseende dörrar och portar, bland annat att det fria passagemåttet bör vara minst 0,8 meter när dörren är uppställd i 90 grader, för att de lätt ska kunna öppnas av personer med nedsatt rörelseförmåga m.m. Motsvarande bestämmelse i BFS 2024:12, 2 kap. 3 §, anger enbart att vid en dörr som ska vara tillgänglig och användbar ska det finnas tillräckligt med plats för att kunna öppna och stänga den från en rullstol.

Övergångsperiod

För de byggregler som träder i kraft den 1 juli i år gäller en övergångsperiod om ett år. Detta innebär att en byggherre under perioden mellan 1 juli 2025 och 30 juni 2026 kan välja om denne vill använda sig av de gamla eller de nya föreskrifterna. Byggherren kan dock inte plocka russinen ur kakan och välja olika bestämmelser från de olika föreskrifterna utan den föreskrift som valts gäller i sin helhet. Vald föreskrift bör dokumenteras av byggnadsnämnden i beslut om lov, protokoll från tekniskt samråd, start- och slutbesked. Avgörande för om en byggherre kan nyttja denna valmöjlighet är datum för beslut om bygglov. Meddelas beslutet innan 1 juli 2025 men arbetena utförs, och beslut om start- och slutbesked meddelas senare ska de tekniska egenskapskraven enligt de äldre reglerna tillämpas.

Reflektioner

Boverket motiverar frånvaron av allmänna råd som konkretiserar funktionskraven med att det ska främja nya tekniska lösningar och öppna upp för användandet av andra material och metoder. Boverket menar även att de allmänna råden har fått en större betydelse och därmed blivit mer styrande än vad som var avsett från början. Byggnationer har därför låsts till befintliga lösningar i stället för att främja innovation och utveckling av nya metoder och lösningar.

Det lär i teorin vara positivt att släppa detaljstyrningen för att möjliggöra för utvecklingen. Samtidigt medför det troligen att kommunernas handläggare får mindre vägledning då de tidigare givits stöd av de allmänna råden. Sett till att utrymmet ökar för kommunerna att göra skönsmässiga bedömningar i det enskilda fallet, är det inte heller säkert att de olika kommunerna bedömer en viss typ av teknisk lösning på samma sätt. Det finns risk för att det kan komma att innebära ökad otydlighet och oförutsebarhet för den enskilde angående hur dennes ansökan kommer att hanteras då det inte på förhand är tydligt huruvida kraven uppfylls. Frånvaron av föreskrifter som i detalj anger hur en viss åtgärd ska vara beskaffad kan även leda till att det blir svårare att bedöma huruvida åtgärden är fackmässigt utförd och olika typer av standarder kommer antagligen att spela en allt större roll i det hänseendet.